Imprimarea 4D

În prezent, imprimarea 3D a intrat tot mai mult în variate domenii ale industriei, dar și în casele noastre, iar specialiștii lucrează la crearea de imprimante 4D. Cea de-a patra dimensiune este timpul.

În timp ce imprimantele 3D construiesc obiecte tridimensionale prin adăugarea succesivă a materialului în straturi, imprimantele 4D permit obiectelor să-și modifice forma, structura sau proprietățile în timpul utilizării sau într-un anumit mediu. Materialele imprimate 3D se vor transforma în alte structuri în timpul fazei post-producție, ca un rezultat al acțiunii unor stimuli externi, de exemplu apa sau căldura. Astfel imprimantele 4D sunt o clasă "superioară" care poate transforma noile materiale într-o nouă formă, asemeni jucăriilor Transformer, dar în acest moment se află în faza de experimentare.

Imprimantele 4D sunt încă în stadiile incipiente de dezvoltare și cercetare, iar aplicațiile lor pot varia de la domeniul medical și arhitectură, până la industria aerospațială și electronică. Potențialul lor de a crea obiecte care se adaptează și evoluează în funcție de mediul lor de utilizare deschide oportunități fascinante pentru viitorul fabricației aditive.

Imprimarea 3D înseamnă de fapt repetarea unei structuri 2D, strat cu strat, printr-o modalitate de imprimare de jos în sus, până când un volum/obiect 3D este creat. Imprimarea 4D este o imprimare 3D care se transformă de-a lungul timpului.

"În mod normal printăm obiecte și credem că ele au fost terminate. Apoi le asamblăm. Însă noi vrem ca ele să fie capabile să se transforme și să își schimbe forma în timp. Și vrem să se asambleze singure", a declarat cercetătorul MIT, Skylar Tibbits. "Dacă încep să alerg, pantofii mei ar trebui să se adapteze și să se transforme în adidași. Dacă joc baschet, ei ar trebui să ofere mai mult sprijin pentru glezne. Dacă merg pe iarbă, ar trebui să le «crească» mici crampoane sau să fie impermeabili dacă plouă. Sigur că pantoful nu va înțelege că joc baschet, însă poate percepe energia sau forțele care sunt aplicate piciorului. Materialul s-ar putea transforma pe baza presiunii, umidității sau a schimbării de temperatură", a mai precizat Tibbitts, potrivit hpmegatrends.com.

Viitorul sună ca subiectul unui film SF. Structuri imprimate prin tehnologie 4D ar putea fi amestecate cu celule vii pentru a vindeca rănile sau pentru a fi folosite în chirurgie. Textilele "smart" ar putea fi printate pentru a-și modifica forma sau permeabilitatea drept răspuns la umiditate, temperatură și alți factori de mediu. În curând am putea cumpăra mobila în formă plată, iar mai apoi acasă, sub influența căldurii, ea să se asambleze singură.

Vinod Baya, director al Centrului PwC pentru tehnologie și inovație: "Este ca și cum acordăm materiei lipsite de viață caracteristicile celei vii, acolo unde răspunsul la stimuli este programat în ADN-ul materiei organice".

Sursa:

© 2023 Lecții de imprimare și modelare 3D. Toate drepturile rezervate.
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți